Η Ημέρα της Μητέρας, ή Γιορτή της Μητέρας δεν γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο την ίδια μέρα. Στην Ελλάδα τη γιορτάζουμε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και από μικρά που ήμασταν πάντα θυμόμαστε την τελευταία μέρα του σχολείου πριν τη γιορτή, πάντα ετοιμάζαμε κάποια κάρτα στις μαμάδες μας.
Η Ημέρα της Μητέρας είναι μια ημέρα αφιερωμένη στη γνώση της αξίας των μητέρων μας στη ζωή. Γιορτάζεται για να τις κάνει ευτυχισμένες και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τις προσπάθειές τους. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους των ανθρώπων για να γιορτάσουν την Ημέρα της Μητέρας είναι να δώσουν στη μητέρα τους μια κάρτα και ένα μπουκέτο λουλούδια. Ορισμένοι, μιας και πάντα είναι Σαββατοκύριακο, προτιμούν να βγαίνουν για πικνίκ για να γιορτάσουν αυτή τη γιορτή.
Σύμφωνα με τον μύθο, την ημέρα της πρώτης Γιορτής της Μητέρας, οι εορτασμοί της «Μητέρας Κυριακής» ξεκίνησαν μεταξύ του 16ου και του 17ου αιώνα. Σε αντίθεση με τους σημερινούς εορτασμούς στη Γιορτή της Μητέρας, οι πρώτοι εορτασμοί βασίστηκαν σε θρησκευτικές πεποιθήσεις. Τρεις εβδομάδες πριν από το Πάσχα, οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες Χριστιανοί γιόρτασαν με τις μητέρες τους και άλλα μέλη της οικογένειας περνώντας χρόνο στην εκκλησία. Αν και η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο στον σημερινό κόσμο, μπορεί να εκφραστεί ότι οι ρίζες αυτού του εθίμου βρίσκονται σε αυτές τις περιόδους.
Η σύγχρονη Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρωτοβουλία της Anna Jarvis στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό δεν σχετίζεται άμεσα με τις πολλές παραδοσιακές γιορτές των μητέρων και της μητρότητας που υπήρχαν σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ωστόσο σε ορισμένες χώρες η Γιορτή της Μητέρας εξακολουθεί να είναι συνώνυμη με αυτές τις παλαιότερες παραδόσεις.
Δεν τη γιορτάζουν όλες οι χώρες την ίδια μέρα, όμως έχει πάντα την ίδια σημασία για όλους.