Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων, όπως ονομάζεται στα ελληνικά ο HPV, απασχολεί ολοένα και συχνότερα γυναίκες και άνδρες στη σημερινή εποχή. Τι πρέπει να γνωρίζουμε και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε;
Τι είναι και πώς γίνεται η μετάδοση του ιού;
Στην ουσία πρόκειται για τον ίδιο ιό που προκαλεί τα θηλώματα και τις μυρμηγκιές αλλά και τα κονδυλώματα ή τις δυσπλασίες κυρίως στον τράχηλο της μήτρας. Υπάρχουν περισσότερα από 150 στελέχη του ιού με τα περισσότερα από αυτά να είναι ακίνδυνα. Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση κονδυλωμάτων και καρκίνου.
Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και στις ημέρες μας αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο λοιμογόνο παράγοντα. Μπορεί να παραμείνει αδρανής, δίχως κανένας απολύτως σύμπτωμα για αρκετούς μήνες, ακόμη και χρόνια μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες εκδήλωσης. Το έντονο στρες, το κάπνισμα, το χαμηλό ανοσοποιητικό και η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως πχ η κορτιζόνη ή ακόμη και οι χημειοθεραπείες μπορούν να οδηγήσουν σε εξασθένιση της άμυνας του οργανισμού και στην εμφάνιση των βλαβών που σιωπηρά δημιουργούνται από την αλλοίωση των κυττάρων.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Σε αρκετές περιπτώσεις, ο ίδιος ο οργανισμός αντιμετωπίζει πιθανή λοίμωξη που οφείλεται στον εν λόγω ιό, με υψηλά ποσοστά αυτοϊασης, ωστόσο, επίμονες λοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση κονδυλωμάτων, προκαρκινικών αλλοιώσεων και διαφόρων τύπων καρκίνων, με συχνότερο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Σε περίπτωση εκδήλωσης των βλαβών, αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία και θεραπευτικά μέσα.
Τρόποι πρόληψης και προστασίας
Η πρόληψη είναι η κυριότερη μέθοδος προστασίας. Χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική πράξη, ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος και εμβολιασμός, συνδυαστικά σχεδόν εξαλείφουν τις πιθανότητες εμφάνισης του ιού. Πιο συγκεκριμένα:
• Στην πρώτη γραμμή εντοπισμού βρίσκονται το τεστ ΠΑΠ, βασική ετήσια προληπτική εξέταση που επιβάλλεται να κάνει κάθε γυναίκα και η κολποσκόπηση, μέσω της οποίας γίνεται ο ακριβής καθορισμός και εντοπισμός κονδυλωμάτων σε περίπτωση θετικής ένδειξης.
• Ο εμβολιασμός, αν γίνει σε νεαρή ηλικία, πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής μιας γυναίκας, κατά την εφηβεία μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Το εμβόλιο δε εδώ και χρόνια έχει ενταχθεί στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για τα κορίτσια και καλύπτεται οικονομικά από τα ασφαλιστικά ταμεία.
• Η χρήση προφυλακτικού κατά την ερωτική πράξη κρίνεται αναγκαία καθώς προφυλάσσει όχι μόνο από τον ΗPV αλλά από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
HPV: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Όλοι οι τρόποι να αποκτήσεις βιταμίνη D από τον ήλιο με ασφάλεια
Προηγούμενο Post
Ουλίτιδα: Τι προκαλεί την ευαισθησία στα ούλα και πώς αντιμετωπίζεται;
Επόμενο Post