Ο Ρόλος του Φαρμακοποιού στη Φλεβική Ανεπάρκεια (Μέρος 1/2)

Φλεβική Ανεπάρκεια

Πόδια κουρασμένα, πρησμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο!

Πολλοί έχετε και οι ίδιοι προσωπική εμπειρία από αυτό το πρόβλημα, μια και το επάγγελμα του Φαρμακοποιού απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασία!

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τους μηχανισμούς γι’ αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία δεν είναι αθώα σε αρκετές περιπτώσεις αν αγνοηθούν και να δώσετε στους ασθενείς/πελάτες σας χρήσιμες συμβουλές για να τα αντιμετωπίσουν σωστά και έγκαιρα.

Τι είναι Φλεβική Ανεπάρκεια

Venous Insufficiency

Φλεβική Ανεπάρκεια (ΦΑ) είναι μία αλληλουχία αλλοιώσεων που συμβαίνουν στα κάτω άκρα όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν σωστά.

Οι φλέβες των κάτω άκρων λειτουργούν ως αγωγοί πού μεταφέρουν αίμα από τα πόδια προς την καρδιά.

Αυτό επιτυγχάνεται με μία σειρά βαλβίδων οι οποίες, ως φράγματα, ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Σε ορισμένες καταστάσεις αυτές οι βαλβίδες δεν κλείνουν σωστά, αφήνοντας κενό μεταξύ τους και έτσι δεν μπορούν να εμποδίσουν την παλινδρόμηση του αίματος, με συνέπεια το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες και στους ιστούς.

Υπάρχουν δύο μορφές φλεβικής ανεπάρκειας, η ανεπάρκεια των επιφανειακών και η ανεπάρκεια των εσωτερικών φλεβών του ποδιού.

Πιο σοβαρή θεωρείται η εσωτερική φλεβική ανεπάρκεια.

Ποια Eίναι τα Kύρια Συμπτώματα

Στο πρώτο στάδιο τα συμπτώματα είναι πόνος, αίσθημα τάσης και βάρους στα πόδια καθώς επίσης και κράμπες.

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση κιρσών ή ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα φλεβικά σχήματα), το τρίτο στάδιο την εμφάνιση οιδήματος (πρησμένα πόδια), ενώ στα επόμενα στάδια αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος και προχωράνε σε πιο σοβαρά συμπτώματα.

Venous Insufficiency2

Ποιοι Είναι οι Παράγοντες Προδιάθεσης

Οι κύριοι παράγοντες προδιάθεσης είναι:

Γενετικoί παράγοντες: π.χ. αριθμός βαλβίδων στα φλεβικά αγγεία.

Ηλικία: η ΦΑ αυξάνεται με την ηλικία στους άνδρες και στις γυναίκες.

Για τις γυναίκες: π.χ. εγκυμοσύνη, αριθμός τοκετών, χρήση αντισυλληπτικών, κλπ.

Δευτερεύοντες παράγοντες προδιάθεσης θεωρούνται η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, μεγάλα διαστήματα σε όρθια ή καθιστή στάση, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, ατυχήματα, εγχειρήσεις, παθήσεις των αρθρώσεων, η δυσκοιλιότητα και η κακή διατροφή.

Παράγοντες επίσης που μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα και να δημιουργήσουν πρήξιμο στα πόδια είναι και η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες, αντιφλεγμονώδη).

Οι μισοί περίπου Έλληνες ταλαιπωρούνται από κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας, αλλά λίγοι γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν.

Οι γυναίκες αποδεικνύονται 5 φορές πιο ευπαθείς από τους άνδρες λόγω ορμονών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΦΑ είναι μια ενοχλητική κατάσταση για τον ασθενή, που επηρεάζει την ποιότητα ζωής του στο κοινωνικό του περιβάλλον, ο Φαρμακοποιός πρέπει να συμβάλλει στη προσέγγιση του ασθενή με ΦΑ, όχι μόνο προτρέποντάς τον να επισκεφτεί τον γιατρό του, αλλά και καθησυχάζοντάς τον σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή και την αποτελεσματικότητά της στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.